Short Term Memory Loss (STML) ?

1.

Aku ada satu kelamahan yang agak ketara. Aku tak tahu kelemahan ni dikongsi oleh ramai orang, atau cuma aku je yang suffer masalah seperti ini. Tapi, kadangkala, membebankan juga.

Kelemahan aku – sukar mengingat nama orang yang pertama kali aku jumpa.

Hampir sebulan yang lepas, apabila aku melaporkan diri di tempat baru, punyalah bagai nak rak, salam sana, salam sini, berkenalan, bertukar-tukar nama. Tapi lepas beberapa jam jumpa di tempat lain, aku tak dapat nak recall kebanyakan nama-nama mereka.

2.

Sewaktu perjalanan ke Kuching, di dalam flight aku berbual ringkas dengan seorang lelaki muda yang duduk bersebelahan. Namanya- aku lupa.

3.

Ada kawan aku, katanya dia mengatasi masalah ini dengan mengaitkan nama yang baru dikenali dengan nama-nama tokoh atau nama-nama lain yang lebih familiar. Contoh, jika namanya Ghadafi, akan dibayangkan lelaki itu Muamar Ghadafi, untuk bagi nama itu ‘lekat’. Mungkin begitu maksudnya. Macam-macam orang, macam-macam cara. Aku sedang mencari cara yang sesuai dengan aku, mungkin aku akan terus catatkan nama mereka di atas kertas, sejurus berkenalan.

Advertisements

9 Respons to “Short Term Memory Loss (STML) ?”

  1. Juga ia pernah berlaku padaku. Mungkin faktor umur yang menghampiri 40an menyebabkan memori semakin lemah.

  2. :).. selamat berpuasa dari ghimau

  3. elakkan dari makan junk food dan fast food

  4. SHIMI, harapnya tidak bertambah parah!

    ghimau, selamat!

    comeltembam, aku memang kurang makan makanan semacam itu. Kadang-kadang saja.

  5. jangan lupa catatkan nama ku sekali yaa… 🙂

    salam aidilfitri..

  6. kau banyak sangat makan semut agaknya.

  7. amirmukhriz Says:

    angel_baik, salam aidilfitri.

    sinaganaga, err, termakan, mungkin.

    (Pernah tak makan buah jambu air, tiba-tiba terasa macam pedas2 buah? Mungkin sudah tergigit semut! Haha )

  8. SyafiqHenry Says:

    ingat aku lg tak???

  9. amirmukhriz Says:

    ingat bang.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: